RASE - Spansk vannhund

SPANSK VANNHUND (Perro de agua Español)

Beskrivelse:

Rasen: Spansk vannhund, også kjent i Andalucia som tyrkisk-andalusisk hund (perro turco andaluz) eller tyrker.

Størrelse/Utseende:

Robust med gode proporsjoner, harmonisk bygning og tiltalende helhet. Atletisk med velutviklet muskulatur. Rettlinjet profil. Velutviklet syn, hørsel og luktesans.

Atletisk med velutviklet muskulatur. Rettlinjet profil. Mankehøyde: Hannhunder: 44 – 50 cm. Tisper: 40 – 46 cm (± 2 cm for typeriktige hunder). Vekt: Hannhunder: 18 – 22 kg. Tisper: 14 – 18 kg.

Opphav: Naturlig utvikling, det finnes ingen konkrete bevis på dens eksistens før 1700 tallet, selv om en tror den har funnet sted lang tid før dette.

FCI gruppe: 8, Apporterende hunder-. Seksjon 336, vannhund.

Bruksegenskaper: Det er først og fremst en gjeterhund, vannhund og jakthund. På grunn av at den har blitt brukt til mange forskjellige oppgaver oppigjennom århundrer så er rasen svært lærevillig og har store utviklingsmuligheter. Det er en rask og selvsikker hund. Selv om rasen er en brukshund er det også en hund som trives godt som familiehund.

Toleranse for kulde: Svært god

Toleranse for varme: Veldig god.

Toleranse for fremmede: God. Den kan opptre noe reservert for fremmede, men den skal ikke være redd. Det er ikke en utpreget vakthund, men den forsvarer sin eier dersom den ser det nødvendig.

Reaksjon på uvante situasjoner: Den pleier å reagere på en logisk måte. 

Minne: Ekstremt god

Luktesans: Svært god

Konklusjon: Det er en rase som er ekstremt allsidig. Det er en hund som elsker oppmerksomhet og er livelig, morsom, leken og ikke minst så er den jovial ovenfor sin eier. Den liker å bli brukt og få utfolde seg og trenger eiere som bruker tid på å stimulere dens egenskaper. Mao så egner den seg til familier og enkeltpersoner som har ønske, vilje, tid og mulighet til å aktivisere hunden daglig. 

For utfyllende FCI-rasebeskrivelse se:  http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/336g08-en.pdf


El Perro de Agua Español
Spansk Vannhund og dens historie

Opprinnelsen til dagens spanske vannhund er usikker og omstridt da rasen er svært gammel. Studier tyder på at rasen kom over til Iberiske halvøy rundt år 711 når den Iberiske halvøy ble invadert av Maurene. De første nedtegnede bevis for rasens eksistens er fra rundt 1100-tallet. En vet ut i fra flere gamle dokumenter at rasen holdt til syd på den iberiske halvøy, hvor den ble brukt til gjeterhund. Den førte buskap fra tørre områder til sumpaktig landskap. (Andalucia,Extremadura og Algarve). Beskrivelsen som gis er: ” det er snakk om en mellomstor hund, hvor pelsen er svært krøllete, det er en sterk, modig og svært intelligent hund som liker å gå ut i vann og sumpene og jakte på det den kommer over.”

Da rasen ble brukt som gjeterhund i syd Spania har dens egenskaper utviklet seg i forhold til miljøet rundt den. I de delene i Andalucia hvor det var våtmarker utviklet den egenskaper som vannhund. Budskap fra Portugal ble ført over til de viktige havneområdene i syd i Spania og det samme i Portugal. En tror at det var slik fiskerne fikk opp øynene for rasen og tok den til seg. Det er derfor man også ser at det senere utviklet seg også en bestand i Nord.

Rasen har vært brukt til alle typer oppgaver, fra jakt, hjelpehund på fiskebåter til arbeidende gjeterhund, primært for geiter, sauer og storfe. Den har til og med vært brukt i kullgruver rundt Cuenca hvor den hadde som oppgave å føre/gjete trekkoksene. Hundene var perfekte til å kunne klare å overleve de fuktige og til tider ekstremt varme gruvene da de hadde pels som ull og som beskyttet hunden fra både kulde og varme. Disse hundene ble aldri klippet og ullen ble etter hvert som en beskyttende filt som falt av etter hvert som pelsen ble for lang.      

Spansk vannhund er en rase som for ikke så lenge siden var i fare for utryddelse. Etter hvert som jordbruket ble mer og mer automatisert og de små gårdbrukene ble borte, gikk også antall spanske vannhunder drastisk ned. En vil i dag fortsatt finne dem i bruk på svært mange gårder i syd spania, men siden 1980-tallet er blitt mer og mer vanlig som familiehunder. Siden de har en så allsidig bruksbakgrunn blir de nå også brukt av det spanske forsvaret og politiet som narkotikahunder, bombehunder, og ettersøkshunder. I hundemiljøer har de utmerket seg innen lydighet og agility.  

Spansk vannhund ble godkjent av den spanske kennelklubben i 1985 og anerkjent i FCI i 1999. Det tok tid å få frem en rasestandard da det viste seg å være en rase med stor variasjonen avhengig av hvilken geografisk region de levde i. Hva rasen ble kalt var også avhengig av region. I Andalucia er den kjent under navnet Perro Turco (Tyrkisk hund). Andre betegnelser for rasen har vært: Lanas (Ull) Rizados (krøllete) og Pateros (Ande hund).© 2010   El Nuciero.  Kopiering av materiale fra vår hjemmeside for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale